• Logga in
Kontakta styrelsen om du saknar föreningens gemensamma inloggning.
  • Hem
  • Nyheter
  • Medlemsinformation
    • Information- och Ordningsregler
    • Stadgar
    • Styrelse
    • Föreningsstämma
    • Årsredovisning
  • Om föreningen
    • Allmänt
    • Lägenheter
    • Tvåor
    • Treor
    • Fyror
    • Tvättstugor
    • Skyddsrum och lägenhetsförråd
    • Cykelförråd
    • Garage
    • Sophantering
    • El, värme och ventilation
    • TV, bredband, telefoni
  • Mäklarinformation
  • Området
  • Brandinformation
  • Information- och Ordningsregler
  • Stadgar
  • Styrelse
  • Föreningsstämma
  • Årsredovisning
  1. Hem
  2. » Medlemsinformation
  3. » Information- och Ordningsregler

Information- och Ordningsregler

Bostadsrättsföreningen Adolf Fredrik i Malmö

Information och ordningsregler
för oss boende inom föreningen

 

Inledning

Detta häfte innehåller viktig information om vår förening och om de ordningsregler som gäller för oss. Denna information är riktad såväl till nyinflyttade som gamla medlemmar. Häftet kommer att revideras med jämna mellanrum – detta är den andra revisionen efter tillkomsten 2004.

Här kan du läsa om hur föreningen styrs, om föreningens styrelse och stämma. Du kan också se vad som gäller om fastighetens skötsel, om ansvaret för skötseln av lägenheten och vilken hjälp du kan få mm.

Ordningsreglerna är till för att trivseln ska bli den största möjliga inom området. Som boende och medlemmar är vi självfallet skyldiga att följa dessa regler. Styrelsens ambition är alltid att skapa trivsamma och ekonomiskt vettiga förhållanden inom föreningen.

Vi måste alla känna ansvar för vår gemensamma förening – vi är medlemmar och inte hyresgäster. Det innebär t ex ett aktivt deltagande i skötseln av vår fina trädgård. Du kan också anmäla ditt intresse att delta i annat arbete i t ex styrelsen eller biträda denna i frågor där du har särskild kompetens (ekonomi, juridik, teknik etc).

Adolf Fredrik är en liten bostadsrättsförening med 46 hushåll. Flera av oss är nu seniorer och behöver kanske ibland lite assistans av eller kontakt med någon närboende. Därigenom kan vi öka gemenskapen och samhörigheten mellan oss. Detta gäller också sättet att hälsa en nyinflyttad medlem välkommen. För visst är det skönt att veta vem som bor i ens närhet? Och vet vi det, kan vi också öka tryggheten och hjälpas åt i olika situationer, t ex genom att hålla uppsikt åt varandra då någon är borta. Så låt oss värna om våra grannar och vår förening!

Ett annat sätt att öka gemenskapen och trivseln är att delta i våra årsmöten, våra trädgårdsdagar, sommarfester och andra aktiviteter. Styrelsen välkomnar alla nya friska förslag till förändringar och förbättringar av vårt gemensamma boende. Kontakta oss per telefon eller via ett litet brev i brevlådan i källaren i C-huset.

Styrelsen

Allmän information

1. Hur föreningen styrs

Vår förening leds av en styrelse. Denna består för närvarande av ordförande, 2 ledamöter och tre suppleanter. En lista över de för arbetsåret aktuella namnen (ledamöter, suppleant, revisorer och valberedning) finns sist i denna skrift samt anslagna på tavlan i trappuppgångarna.

Styrelsen sammanträder ca 10 gånger per år och fördelat arbetet sinsemellan i olika ansvarsområden.

2. Föreningsstämman

Föreningsstämma hålls varje år i april/maj. Till stämman kallas alla föreningens medlemmar och make/sambo är också välkomna att delta, de senare dock utan rösträtt med andra ord en lägenhet är lika med en röst. Vid stämma framläggs och diskuteras styrelsens förvaltningsberättelse. I denna redovisas bl a föreningens ekonomi, förvaltning och olika aktiviteter som genomförts under det gångna året. Här finns också revisorernas berättelse. Stämman har sedan att fastställa förslagen till resultat- och balansräkning och besluta om ansvarsfrihet för styrelsen. Till ledning för arbetet inom styrelsen och stämma finns särskilda stadgar som antagits av föreningsstämman. Dessa kan rekvireras från styrelsen.

Har Du egna förslag till förändringar av föreningens verksamhet, har Du möjlighet att till stämman avge motioner före den 1:a februari varje år. En motion måste innehålla ett yrkande för att vara giltigt.

Vid stämman väljs också styrelsens ledamöter, suppleanter och revisorer samt valberedning.

Du har således goda möjligheter att påverka föreningens ekonomi och verksamhet genom att aktivt delta i föreningsstämman.

3. Fastighetens skötsel

Skötsel av husen och gårdarna sker enligt avtal med anlitade entreprenörer.

I avtalen ingår bl a gräsklippning och viss trädgårdsskötsel, snöröjning, städning av trottoarer och källargångar, renhållning av soprum, kontroll av värmecentral mm.

För att hjälpa styrelsen med vår ekonomi och annan administration har vi ett kontrakt med Sveriges BostadsrättsCentrum (SBC)

4. Lägenhetens skötsel

Vi har som bostadsrättsinnehavare ansvaret för att på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick. Dock ansvarar vi inte för underhåll och reparation av ledningar för avlopp, värme, el, vatten och ventilation som tjänar mer än en lägenhet – detta svarar föreningen för.

Ansvarfördelningen mellan föreningen och medlemmarna regleras i §5 i våra stadgar. Om du inte har tillgång till dessa – kontakta styrelsen.

4.1 Vilken hjälp kan vi få av föreningen om något behöver repareras i lägenheten?

Styrelsen har beslutat att vi kan få hjälp med följande i våra lägenheter:
(Gäller originalutrustning, som installerades då husen byggdes.)

  • Rensning av stopp i avlopp i kök och badrum

  • Ompackning av rinnande kranar i kök och badrum

  • Ompackning av flottör om WC-stolen rinner

  • Luftning och justering av värmeelement

Anmäl i god tid om det verkar bli stopp i avlopp

Om man själv utrustar lägenheten med installationer som avviker från standard, ansvarar man själv för installationen och underhållet. Det senare gäller också rensning av akuta avloppsstopp i lägenheten. Vi har ett avtal om en spolning av avloppsnätet vart 4:e år.

4.2 Hur anmäler jag ett fel i fastigheten?

Kontakta någon i styrelsen.

Med tanke på ansvaret för lägenheten är det synnerligen angeläget att ha en särskild bostadsrättsförsäkring utöver den vanliga hemförsäkringen. Sådan försäkring har styrelsen tecknat hos Länsförsäkringar för alla oss medlemmar. Alltså: Vi behöver endast vår egen hemförsäkring!

4.3 Vad kan jag göra för att förebygga fel?

Du kan själv bidra med t ex

  • att inte spola ned svårlösliga produkter som bomull, teblad, kaffe, äggvitor etc

  • att så tidigt som möjligt anmäla om det ser ut att bli stopp i avlopp

  • kontrollera och rensa avloppsbrunnen i badrummet med jämna mellanrum

  • att endast använda flytande tvättmedel och diskmedel (till tvätt- och diskmaskiner) för undvikande av avlagring i rören

4.4 Hur stora förändringar får jag göra i min lägenhet?

Den nya bostadsrättslagen (2003) har gett oss något större befogenheter att ändra och bygga om vår bostad. Vid större förändringar – t ex nedtagning av väggar, ombyggnader av kök och badrum där ventilation och avlopp kan komma att påverkas – måste dock styrelsen godkännande hämtas in. Kontakta alltid styrelsen innan du börjar. Se också bilagan ”När medlemmen bygger om”. Om du bygger om någonting i lägenheten, så kontrollera att hantverkaren är auktoriserad och försäkrad, annars blir du ersättningsskyldig, om någonting blir fel.

Vi bör visa stor hänsyn till våra grannar när vi borrar och hamrar i lägenheten och absolut undvika att göra detta före kl. 08.00 och efter kl. 19.00 vardagar, 09.00 – 16.00 på lördagar samt låta söndagen vara en vilodag.

5. Försäljning av lägenheten

När vi ska sälja vår lägenhet och funnit en köpare, ska det göras en besiktning av de delar av lägenheten som föreningen svarar för. Denna utförs av en av styrelsen utsedd ledamot. Vid försäljning av lägenheten upphör s.k. sidoavtal, t ex en garageplats, som alltså inte kan lovas bort till köparen. Köparen har rätt att flytta in i lägenheten först när styrelsen beviljat denne medlemskap i föreningen. Fram till dess ansvarar säljaren för eventuella skador som kan uppstå.

6. Lägenhetens nyttjande

Lägenheten får inte användas till annat än avsett ändamål, dvs. som bostad. Den kan alltså inte användas som kontor eller liknande.

7. Andrahandsuthyrning

Om vi t ex planerar att studera eller arbeta tillfälligt på annan ort och således vill hyra ut vår bostad i andra hand, måste vi ha tillstånd av styrelsen. Annars kan vi riskera att bli av med bostadsrätten. Blankett för ansökan om andrahandsuthyrning finns hos styrelsen som också kan svara på eventuella frågor. Ny ansökan måste inlämnas var 6:e månad till styrelsen.

8. Gemensamma utrymmen

8.1 Tvättstugor

Det finns tvättstuga i hus B och i hus C. Tvättid bokas med låscylindern med ditt lägenhetsnummer på tavlan utanför tvättstugan. Det finns tre pass varje dag och det är tillåtet att tvätta alla dagar, dock inte efter de anslagna tiderna. Vi får tvätta så ofta vi behöver men bara boka ett pass åt gången. För vår gemensamma trivsel är det synnerligen viktigt att vi städar noggrant efter oss i tvättrummet samt ventilerar lokalen. Observera att maskinerna inte är dimensionerade för mattvätt. Kostnader för skador orsakade av mattvätt debiteras den som vållat skadan. Felanmälan av maskiner görs omedelbart till någon i styrelsen.
För att undvika igensättningar av avloppet, använd endast flytande tvättmedel.

8.2 Garage

Föreningens garage disponeras i första hand av oss medlemmar. Behov av garageplats anmäls till styrelsen. Garageplatsen får endast användas för uppställning av bil. Av brandsäkerhetsskäl är all annan förvaring strängeligen förbjuden.

För att öppna garageporten har var och en som disponerar en garageplats en garagesändare som öppnar porten automatiskt. Normalt håller batterierna till dessa 1-2 år. Vid behov av batteribyte (den röda lampan blinkar svagt eller inte alls) – kontakta Slottsstadens Skomakeri på Köpenhamnsvägen 46.

8.3 Cykelgarage
Föreningens medlemmar har tillgång till ett cykelgarage. Cykelgaraget är till för cyklar i bruk. Om en cykel inte längre ska användas, ska den flyttas från cykelgaraget.
I cykelgaraget finns en kompressor för cykelpumpning. Eftersom kompressorn låter högt får den endast användas på anslagna tider:
Vardagar 08.00 – 19.00
Lördagar 09.00 – 16.00
EJ söndagar

9. Renhållning och sophantering

I varje hus finns ett soprum och sopnedkast. I sopnedkasten får bara kastas ordentligt förslutna soppåsar och ej efter kl. 22.00. Här får inte läggas avfall som ska sorteras, t ex tidningar och tidskrifter, kartonger (inklusive mjölkförpackningar) metall (t ex konservburkar – väl rengjorda), material av hårdplast, batterier samt flaskor och burkar. Matrester skall läggas i speciella matavfallspåsar, som finns att hämta i soprummet, för att ha i lägenheterna. Dessa läggs i särskilda kärl i stora soprummet i A-huset. Här har vi även ett kärl med olika fack för lampor, lysrör mm. Det är viktigt att vi lägger rätt sak i rätt fack.

Allt övrigt avfall t ex material från ombyggnad i lägenhet, möbler, kylskåp, elektrisk utrustning måste vi själva transportera till renhållningsstationen. Vi kan dock utnyttja det släp som ställs upp i samband med den årliga vårstädningen i trädgården. Avbarrade julgranar läggs vid mattpiskstället vid A-huset. Hjälp oss att skona vår gemensamma miljö och hålla våra kostnader för renhållning nere.

10. Vår trädgård

Vår trädgård är vår stolthet tack vare stora insatser av Dieter Shultze. Det krävs dock att än fler deltar i våra trädgårdsdagar. Har du av olika skäl inte möjlighet att delta i arbetet, kan du säkert bidra med andra uppgifter. Kontakta styrelsen!

Tänk på att vid grillning, ta hänsyn till närliggande lägenheterna.

Biltrafik inne på gården är absolut förbjudet.

Viss biltrafik kan godkännas av styrelsen vid speciella behov.

11. Husdjur mm

Det är absolut förbjudet att låta hundar, katter utan halsband och andra husdjur springa lösa inom föreningens område – dessa behöver tillsyn för att sanitära olägenheter inte ska uppstå i form av lukt och oljud. Det är lika förbjudet att mata fåglar från balkonger och altaner eller lägga ut mat på marken – detta lockar råttor och möss till vår trädgård och våra hus.

12. Vid strömavbrott

Om vi skulle drabbas av stömavbrott, så kommer hissarna att bli stående och brandlarmet i tvättstugorna att utlösas.
Om inte strömmen återkommer inom kort finns ett telefonnummer i hissen som man kan ringa för att få hjälp.
Brandlarmet återställs genom att trycka på ”återställningsknappen” på centralen i C-husets trapphus, källarplanet, samt att meddela någon i styrelsen för åtgärd.

Om man befinner sig utanför huset vid ett ev. Strömavbrott, kan man inte öppna porten in till trapphusen. I B-husets källartrappa finns då en dörr som man kan öppna med sin vanliga nyckel och sedan via källaren/garaget ta sig till lägenheten.

13. Vid brand

Se informationen i huvudmenyn Brandinformation

Brf Adolf Fredriks styrelse 2020

Claes-Göran Torsheim, ordförande tel. 0705 983 240

Stellan Sätherström, ledamot tel. 0708 888 685

Jan-Olof Lundberg, sekreterare,  tel: 0706 167 902

Andon Minev tel: 0735 874 930

Birgitta Malm tel: 0707 192457

Fastighetsservice

Kontakta någon i styrelsen.

Vid problem med våra hissar, anmäl fel till telefon: 040-224488 (Kone Hissar AB)

Bilaga

När medlemmen bygger om…

Nytt från Bostadsrätterna

Vi är medlem i Bostadsrätterna. Här ser du de två senaste artiklarna från bostadsratterna.se

  • Deklaration förenklar för klimatsmarta bostadsköp
    jan 20 Säg att du står inför ditt livs kanske största affär – att köpa en lägenhet. Men hur vet du att den är klimatsmart och hållbar? Är nybyggda fastigheter automatiskt mer hållbara? Eller är det tvärtom...
  • Frågor och svar kring coronaviruset covid-19
    jan 19 Med anledning av coronaviruset hör många föreningar av sig med frågor om vad som gäller ifall man till exempel vill skjuta upp årsstämman eller hålla den på distans. Bland det viktigaste är att...
Gå till Bostadsrätterna

Lämplig information är adress och kanske telefonnummer.